Gevolgen van de crisis in het isolatiemateriaal
Sinds begin 2017 kennen we bij de isolatiematerialen polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) een extreme prijsstijging en extreem lange levertijden. De prijzen worden bovendien vanuit de handel pas gecommuniceerd bij levering en niet meer bij bestelling. Dit maakt het voor dakwerkers dus erg moeilijk om enerzijds de isolatie op tijd geleverd te krijgen voor een werf en anderzijds zorgt het voor heel wat moeilijkheden op gebied van prijsafspraken met de leveranciers en met de eindklanten.
Oorzaak van het isolatietekort?
Enerzijds de sterke vraag van de markt én productieproblemen bij de grondstoffabrikanten.
Polyurethaan (PIR/PUR) is eigenlijk een kunststofschuim dat geproduceerd wordt op basis van drie componenten waarvan ‘MDI’ het belangrijkste onderdeel is. De productie van MDI staat onder druk omwille van de hoge vraag op wereldvlak en van enkele productieproblemen. Zo was er een chemisch incident in Duitsland, een ontploffing bij een fabriek in China (met telkens enkele doden) en een andere fabriek werd stilgelegd voor het driejaarlijks onderhoud.
Eventuele alternatieven?
Alternatieve isolatiematerialen bieden helaas niet altijd soelaas, omdat er bijvoorbeeld door de architect of bouwfirma PUR en PIR wordt voorgeschreven. Of soms is het technisch gewoonweg niet mogelijk om aan de strenge normen te kunnen voldoen met alternatieve isolatiematerialen. Daarbij komt dat fabrikanten van bepaalde alternatieve isolatiematerialen aan aannemers lieten weten dat ook zij kampen met langere leveringstermijnen of zelfs de maximale productiecapaciteit bereikt hebben en dus de komende maanden evenmin kunnen leveren.
Financiële invloed voor de eindklant
Om de eindklant te beschermen vroeg de bouwsector alvast aan de Vlaamse regering om de overgangsmaatregel voor het fiscaal voordeel van dakisolatie te verlengen, gezien tegen eind 2017 in principe de dakisolatiewerken zouden moeten uitgevoerd worden opdat de klant zijn fiscaal voordeel nog kan benutten.
We hopen alvast dat de regering oor heeft naar deze vraag en hopen uiteraard dat de crisis van het isolatiemateriaal snel opgelost kan worden, al verwacht de sector dat dit laatste niet voor de eerstkomende maanden zal zijn.